Θέλουμε να πετύχεις

OwnYourStory
4 min readJan 8, 2020

--

ή αλλιώς, το νούμερο ένα πράγμα που πρέπει να ξέρεις για να κατακτήσεις το κοινό σου

Στην Dundler Mufflin το ξέρουν ήδη

Aπό την Αγάθη Δαρλάση, Own Your Story Storytelling Mentor

Έφτασε λοιπόν εκείνη η στιγμή. Πρέπει να βγεις μπροστά στους συναδέλφους σου για να κάνεις την παρουσίαση που ετοιμάζεις εδώ και δύο εβδομάδες. Τα χέρια σου ιδρώνουν, τα πόδια σου τρέμουν, είσαι σίγουρη/ος ότι θα ξεχάσεις τα μισά και παρακαλάς να χτυπήσει ο συναγερμός του κτιρίου/γίνει σεισμός, ή έστω μια διακοπούλα ρεύματος και τη σκαπουλάρεις, να αποφύγεις την παρουσίαση, μαζί με το αίσθημα αποτυχίας που την ακολουθεί συνήθως.

Αλλά τίποτα εκεί έξω από αυτά που προσεύχεσαι δεν συμβαίνει. Μπαίνεις στην αίθουσα και διαπιστώνεις μετά τρόμου πως όλοι μιλάνε μεταξύ τους, χαζεύουν τα κινητά τους και όσοι σε κοιτάζουν στα μάτια είναι παντελώς ανέκφραστοι.

Πόσο θα ήθελα να ήμουν εκεί δίπλα σου, εκείνη τη στιγμή για να σου ψιθυρίσω το μεγαλύτερο μυστικό. Το κοινό σου θέλει να πετύχεις. Ω ναι, ακόμη και ο γκρινιάρης Τάκης που σου κρύβει τα memo. Ακόμη και ο προϊστάμενός σου, για την ακρίβεια ιδιαίτερα αυτός (!) Επαναλαμβάνω. Το κοινό, όσο μικρό ή μεγάλο και αν είναι θέλει ΠΑΝΤΑ να πετύχεις.

Αρκεί να σκεφτείς όλες εκείνες τις φορές που βρέθηκες στη θέση του κοινού και θα διαπιστώσεις τρεις βασικές αλήθειες:

1. Όποιος και αν είναι ο ομιλητής, θεωρείς δεδομένο πως έχει κάτι ενδιαφέρον να σου πει. Κάτι που δεν γνωρίζεις εσύ, κάτι στο οποίο εξειδικεύεται. Έχει εμπειρία και γνώση και εσύ αφιερώνεις χρόνο και ενέργεια για να ακούσεις ότι έχει να μοιραστεί μαζί σου. Κάθεσαι εκεί γιατί ήδη έχεις πειστεί πως εκείνος γνωρίζει το κάτι τις παραπάνω.

2. Εσύ, ως κοινό, δεν μπορείς να καταλάβεις αν ξέχασε ή παρέλειψε ή έκανε λάθος σε κάτι και στην τελική δεν σε αφορά! Ναι, τόσο απλό

3. Είναι πολύ αμήχανο και άβολο όταν αυτός που βρίσκεται στην σκηνή τα μπουρδουκλώνει, ή ιδρώνει ασταμάτητα, ή μιλάει πολύ γρήγορα, ή πολύ σιγά. Θέλεις αμέσως ως κοινό, να το ξεπεράσει, να του κάνεις ένα πατ πατ και να του πεις πως δεν πειράζει, γιατί θέλεις, αυτός που βρίσκεται στην σκηνή, να πετύχει, ακόμη και αν είναι ο Τάκης — ο συνάδελφος που σου κρύβει τα memo.

Ο επιστημονικός λόγος τώρα που το κοινό θέλει πάντα να πετυχαίνει όποιος και αν είναι στην σκηνή οφείλεται στους νευρώνες-κάτοπτρα (mirror neurons) του εγκεφάλου μας, εκείνους που μας κάνουν να συμπάσχουμε με τον άνθρωπο που έχουμε απέναντί μας.

Κάθε φορά λοιπόν που μπαίνεις σε μία αίθουσα και η προσοχή των ανθρώπων είναι στραμμένη σε σένα είναι σαν να σου κάνουν όλοι μαζί «καθρεφτάκι», σαν αυτό που κάναμε μικροί. Αν νιώθεις αμηχανία, την αμηχανία σου θα γυρίσουν επί τον αριθμό των ατόμων που βρίσκονται στην αίθουσα. Αν νιώθεις βαριεστημένα ή κουρασμένα, βαρεμάρα και κούραση θα δεις να καθρεφτίζεται στα πρόσωπά τους.

Δεν έχει καμία σημασία ποιος είσαι, ή ποιοι βρίσκονται στο κοινό σου, οι νευρώνες-κάτοπτρα είναι πάντοτε σε λειτουργία. Αυτή η βασική αλήθεια κάνει την τεράστια διαφορά. Ακόμη και όταν παίρνεις τον λόγο σε ένα meeting, όλοι γύρω σου καθρεφτίζουν την διάθεση σου. Και όσο υψηλότερη θέση κατέχεις στην ιεραρχία μιας εταιρείας τόσο μεγαλύτερο είναι και το καθρέφτισμα. Αν κάτι δεν σου αρέσει, σημαίνει ότι κάτι πρέπει να αλλάξεις σε εσένα. Το οποίο φέρνει καλά και κακά νέα.

Άσχημα Νέα

Όλα εκείνα τα παγωμένα, βαριεστημένα, κακά κοινά που είχες στο παρελθόν απέναντί σου, τα θυμάσαι; Πιθανότατα το φταίξιμο είναι δικό σου, σορρυ… Αλλά…

Καλά Νέα

Από εδώ και πέρα θα έχεις μόνο καλά και ενδιαφέροντα κοινά, γιατί πλέον ξέρεις ότι εξαρτάται από εσένα να τους δώσεις κάτι καλό να καθρεφτίσουν πίσω.

Ας επιστρέψουμε όμως για λίγο στο αρχικό σενάριο, εκείνο που μπαίνεις στην αίθουσα με νευρικότητα, επικεντρωμένη/ος στον εαυτό σου και αβέβαιη/ος για το πως θα πάνε τα πράγματα. Τώρα πια καταλαβαίνεις γιατί το κοινό σου ήταν νευρικό και χάζευαν τα κινητά τους. ”Ένιωσαν” τη δική σου ταραχή και τους έκανες να αισθάνονται αβέβαιοι για το πως θα πάνε τα πράγματα.

Τώρα φαντάσου πως μπαίνεις στην αίθουσα ενθουσιασμένη/ος για την παρουσίαση ή την ομιλία που έχεις να κάνεις, η προσοχή σου δεν είναι στον εαυτό σου αλλά στο κοινό σου, γιατί ανυπομονείς να μοιραστείς μαζί τους την όποια εμπειρία ή γνώση έχεις να παρουσιάσεις. Πως πιστεύεις ότι θα κάνεις το κοινό σου να αισθανθεί; Πιθανότατα ενθουσιασμένοι, με την προσοχή τους σε εσένα και σίγουροι πως θα περάσουν καλά.

Γιατί κανείς δεν θέλει να βαρεθεί, ή να νιώσει άβολα σε καμία παρουσίαση ή ομιλία. Γιατί δεν έχει καμία σημασία το που βρίσκεσαι αυτή τη στιγμή στην ιεραρχία, αλλά το πως θέλεις να σε αντιλαμβάνονται οι άλλοι, το κοινό σου. Από το πως θα τους κάνεις να αισθανθούν θα εξαρτηθεί και το πως θα σε θυμούνται από εδώ και πέρα.

Απλό; ναι.

Εύκολο; όχι πάντα.

Βγες λοιπόν εκεί έξω και κέρδισε το κοινό που σου αξίζει.

Το OwnYourStory είναι ένα storytelling Agency που βοηθά τους καλύτερους να μοιραστούν την ιστορία τους στο κοινό που τους αξίζει.

Μπορείς πάντα να μάθεις περισσότερα για το πως το κάνουμε αυτό στο www.ownyourstoryteam.com ή στείλε μας μηνυμα στο ownyourstoryteam@gmail.com

--

--