Οι ψεύτικοι Followers, η υπόσχεση της επιτυχίας και το instagram που αλλάζει

OwnYourStory
5 min readNov 13, 2019

--

‘’Nosedive’’, Black Mirror series 3, episode 1

Από τη Μαργαρίτα Γουργουρίνη, web & social media storytelling

Τις προάλλες καθώς βρισκόμουν σε ένα workshop Οwn Your Story ήρθε αναπόφευκτα η ερώτηση που έχω ακούσει πολλές φορές πια

᾽Ἐίναι απαραίτητο να έχουμε λογαριασμούς στα social media;’’

H απάντηση μου, είναι η ίδια που δίνω καιρό τώρα. Όχι δεν είναι απαραίτητο. Δεν πιστεύω πως όλοι πρέπει να έχουν με το ζόρι, ούτε είναι απαραίτητο για την επιβίωση ή για την ποιότητα της ζωής τους και της επιχείρησης τους. Πιστεύω όμως πως οφείλουν να κάνουν μια συνειδητή επιλογή. Πιστεύω πως πρέπει να ξέρουν τι είναι, και πως αν αποφασίσουν να μη συμμετέχουν σε αυτή την υπόσταση ζωής, οι υπόλοιποι θα συνεχίσουν να συζητούν. Πιθανότατα και για σένα. Απλώς εσύ δεν θα είσαι παρὠν.

Είναι πολύ εύκολο να αποφεύγεις κάτι που σε δυσκολεύει και είναι άγνωστο. Η πιο φυσική αντίδραση είναι να κρυβόμαστε από αυτό, καθώς το μυαλό μας ενστικτωδώς αναγνωρίζει ένα εν δυνάμει κίνδυνο και προσπαθεί να μας προστατεύσει. Είμαστε φτιαγμένοι για να αποφεύγουμε την αλλαγή. Το κουράγιο και η απόφαση να αντιμετωπίσουμε οτιδήποτε μας είναι αγνωστο ή τρομακτικό είναι η στόφα που κάνει σπουδαίες, αληθινές ιστορίες. Σκεφτείτε το. Όλες οι ταινίες, τα μυθιστορήματα βασίζονται σε αυτή την απλή αλήθεια. Ένας ήρωας βρίσκεται αντιμέτωπος με μια πρόκληση, με ένα άγνωστο πρόβλημα και αποφασίζει να μαζέψει τα κουράγια του και να το αντιμετωπίσει. Το τι συμβαίνει, είναι η δική του ιστορία.

To instagram ανακοίνωσε τις προάλλες πως θα αρχίσει δοκιμαστικά να κρύβει στις Ηνωμένες Πολιτείες τον αριθμό των likes στα posts κάποιων χρηστών. Η δοκιμή αυτή έχει ξεκινήσει ήδη στον Καναδά, στην Αυστραλία και την Ιταλία και το μεγαλύτερο όραμα της πλατφόρμας είναι να κάνει το instagram ‘’ το πιο ασφαλές μέρος στον πλανήτη῾῾. Για να καταλάβουμε τι σημαίνει αυτό, ας κάνουμε ένα βήμα πίσω και ας αναλογιστούμε πόσο πολύ χρόνο, χρήμα, ενέργεια και διαπροσωπικές σχέσεις επενδύει σήμερα το ανθρώπινο είδος για τον αριθμο likes ενός post. Είναι μια αποσταση που για να την κατακτήσουμε, πολλοί από εμάς κατάφεραν να δημιουργήσουν μια άλλη, ιδανική εικόνα του εαυτού μας στα social media για να τη σκηνοθετήσουμε στη συνέχεια με τέτοιο τρόπο ώστε να κερδίζει συνέχεια βαθμούς δημοφιλίας. Καθώς όμως αυτό φαινόταν πως δεν είναι αρκετό ή δεν συνέβαινε όσο γρήγορα περιμέναμε, αποφασίσαμε να αγοράσουμε followers και likes για να το επισφραγίσουμε.

Στο τελευταίο σκάνδαλο που ξεσκέπασαν οι New York Times για το εμπόριο των followers σε social media προφίλ ήταν ουσιαστικά εμπλεγμένοι όλοι. Τηλεοπτικοί αστέρες, ομιλητές ted, πολιτικοί, διαφημιστικά γραφεία, επαγγελματίες της επικοινωνίας, πολιτικοί, αθλητές. Οι επαγγελματίες της επικοινωνίας το έκαναν για να διασφαλίσουν την υπόσχεση πως ᾽᾽μπορούν να κάνουν ένα account τόσο απίστευτα δημοφιλές᾽᾽ και να ηρεμήσουν τους πελάτες τους. Οι υπόλοιποι το έκαναν γιατί ήθελαν αυτή την ψευδή υπόσχεση να την εφαρμόσουν μόνοι τους, πείθοντας για το status της ᾽᾽απίστευτης δημοφιλίας᾽᾽ τους κλείνοντας έτσι συμφωνίες με brands, κερδίζοντας δουλειές. Αποδείκνυαν πως ήταν άξιοι για να επενδύσεις πάνω τους.

Το φαινόμενο της αγοράς followers δεν συμβαίνει φυσικά μονάχα στην Αμερική. Η ανάγκη του να επιβεβαιώνεις πόσο αγαπητός είσαι βάσει αυτή της μετρικής είναι συνθήκη που πολλά brands και στην Ελλάδα αποφασίζουν με ποιον θα συνεργαστούν και πολλές επιχειρήσεις το κάνουν στα δικά τους κανάλια για να αποδείξουν την επιτυχία τους. Πολλοί influencers ή brands στην Ελλάδα καταφεύγουν στην αγορά. Είναι δίκοπο μαχαίρι. Από τη μία θέλεις τόσο γρήγορα, τόσο πολύ να αποδείξεις πως αξίζεις την προσοχή του κόσμου, από την άλλη είναι σαν να τοποθετείς αυτοβούλως τον εαυτό σου να μιλάει μόνος του σε μια τεράστια αίθουσα με καθρέφτες. Μόνο εσύ ακούς τι λες, και το ακροατήριο έχει ουσιαστικά χαθεί.

Ingrid Goes West, 2017

Το καταλαβαίνω. Είναι τόσο εύκολο και τόσο απλό να κάνεις αυτό το βήμα της ευκολης λύσης. Είτε γιατί πιστεύεις πως είσαι πιο έξυπνος από τους άλλους (όμως δεν είσαι) είτε γιατί πιστεύεις πως το δικαιούσαι (ούτε αυτό συμβαίνει) είτε γιατί βαθιά μέσα σου φοβάσαι πως για να το κάνεις χωρίς αυτή τη βοήθεια θα είναι τόσο δύσκολο, που δεν θα τα καταφέρεις ποτέ.

Ας σηκώσει το χέρι του όποιος έχει νιώσει το ίδιο πράγμα για το γυμναστήριο (το σηκώνω πρώτη).

Η απόφαση του instagram λοιπόν στοχεύει εκεί. Να κλείσει αυτό το μεγάλο κεφάλαιο της αναζήτησης δημοφιλίας στα social media που δημιούργησε ένα μεγάλο χάσμα μεταξύ αναλογικής και ψηφιακής ζωής, δημιουργώντας μεγάλα προβλήματα ψυχικής υγείας και πάμπολλα περιστατικά απάτης στους χρήστες του. Να δυσκολέψει τη ζωή του παράνομου εμπορίου followers, likes και retweets. Να ορίσει καινούργια όρια για το πως και γιατί μοιραζόμαστε στιγμές της ζωής μας on line και ποια είναι η σύνδεση μας με το κοινό.

Για να επιστρέψω στο γυμναστήριο, ξέρουμε πολύ καλά πως μπορουμε να καταφέρουμε ένα αθλητικό, υγιές κορμί. Χρειάζεται να πηγαίνουμε συχνά, να έχουμε υπομονή, να πάρουμε τη βοήθεια από ένα γυμναστή στην αρχή για να καταλάβουμε τι χρειάζεται το σώμα μας και πως πρεπει να το προπονούμε. Ξέρουμε πως αυτό δεν θα σταματήσει ποτέ και θα πρέπει για την υπόλοιπη ζωή μας να κάνουμε προπόνηση για να διατηρούμαστε υγιείς. Γνωρίζουμε πως το καλύτερο θα ήταν να βρούμε ένα άθλημα ή έναν τρόπο άσκησης που θα μας αρέσει, γιατί αυτό θα κάνει το δρόμο μας πιο συναρπαστικό και γεμάτο. Τα γνωρίζουμε όλα αυτά. Όμως για κάποιο λόγο, σταματάμε. Δεν είμαστε έτοιμοι μέσα μας να υποστηρίξουμε αυτή την αλλαγή.

Αυτή η αλλαγή όμως, θα μας επιστρέψει απίστευτα δώρα. Αν αποφασίσουμε να μιλήσουμε για τον εαυτό μας και αυτά που κάνουμε, για την επιχείρηση μας με σθένος, με αλήθεια, με υπομονή τότε οι όμοιοι μας, αυτοί που καταλαβαίνουν τη ζωή όπως και εμείς, θα έρθουν κοντά μας. Θα φτιάξουμε προιόντα και υπηρεσίες για τις ανάγκες τους. Θα μοιραστούμε κοινές εμπειρίες. Θα δημιουργήσουμε άλλη μια κοινότητα, σε πλήρη συντονία με την υπάρξη μας στην αναλογική ζωή. Η εμπειρία του να γνωρίζεις ένα κατάστημα ή έναν άνθρωπο από κοντά ενώ πρώτα τον είχες αγαπήσει online θα επισφραγίζει την αλήθεια και την αυθεντικότητα που σου εξέπεμπε. Θα είναι φυσική, ουσιώδης, κανονική. Αυτό που πρέπει να συμβαίνει όταν οι δυο μας κόσμοι συνταιριάζουν στον ίδιο ρυθμό.

Υ. Γ — Το βράδυ της ημέρας που ανεβάσαμε αυτό το κείμενο, το The New York Times Magazine παρουσίασε το τεύχος/ αφιέρωμα για το internet σήμερα. Αξίζει πολύ να περιηγηθείτε στη σελίδα του.

Μπορείς πάντα να μάθεις περισσότερα για το πως να μιλάς στο κοινό, να κάνεις αξέχαστες παρουσιάσεις και να μοιράζεσαι με αυτούς που αξίζουν την ιστορία σου online και στα social media μέσα από τα workshop μας. Μπες στη σελίδα μας www.ownyourstoryteam.com ή στείλε μας μηνυμα στο ownyourstoryteam@gmail.com

--

--